Kvinner til inspirasjon

Hvorfor skal du velge teknologi? Her er to kvinner som vet svaret.
Av: Christina Gulbrandsen, redaktør, Ingeniørenes stemme

IsabelleRingnes (co-founder) - isabelleringnes@gmail.com - 906 969 41Navn: Isabelle Kristine Ringnes
Alder: 28 år
Bosted: Oslo
Stilling: Grunder av TENK: tech-nettverket for kvinner, digital direktør for #HunSpanderer, Vert i podcasten 20-30, foredragsholder
Beste teknologiske oppfinnelse?Toalettet. Og Mac 🙂

– Teknologi er fremtiden og det er uhyre viktig at jenter er med på å skape og forme den

Isabelle Kristine Ringnes har aldri klart seg uten nære relasjoner til familie og venner, derfor er hun også helt avhengig av å kommunisere, bygge nettverk og opprettholde vennskap over hele verden.

– Internett og særlig selskaper som Facebook, Google og Instagram har akselerert demokratiseringen av menneskers tilgang til informasjon, utdannelse og kommunikasjon, elementer som er helt fundamentalt i velfungerende samfunn.

– Hva slags produkter, tjenester og teknologi tror du det blir behov for i fremtiden?

– Jeg tror vi vil se en bølge av «plug and play-» produkter. Da tenker jeg på verktøy du enkelt kan ta i bruk for å bygge produkter uten dyre investeringer eller ekstra menneskelige ressurser. Drag and drop app-bygging, design og nettsidehåndtering, sier Ringnes og fortsetter:

– I tillegg tror jeg at blockchain, kunstig intelligens og big data tilgang kommer til å bli mer tilgjengelig for alle. Selskaper som Microsoft, IBM og Google er allerede i front for å tilby løsninger som gir alt fra oppstartsselskaper til etablerte selskaper tilgang til verktøy som vil kunne effektivisere og optimalisere businessen enormt.

Når jeg ser tilbake så ønsker jeg at det var noen som fortalte meg hvor viktig teknologi og programmering kom til å være i fremtiden. Hvor fundamentalt avgjørende teknologisk forståelse ville bli, uansett yrke.

Hennes absolutte favorittmat er sjøtang, og hver dag er hun helt nødt til å høyre på musikk, HØYT, med store lydisolerende høretelefoner.

– Jeg går fryktløst rundt i gatene og danser, uansett tid på døgnet og bryr meg ikke om noen syntes jeg ser snål ut, sier Ringes og fortsetter:
– Jeg bruker tiden mellom møter og oppdrag til å tenke jeg på alt det bra som finnes i livet mitt og er uendelig takknemlig for det. Også prøver jeg å løpe så ofte som mulig. Da får jeg tid til å renske hodet, få ut energi og tenke.

– Hvilke utdannelser og jobber skulle du ønske du visste eksisterte da du var ung?

– Da jeg første begynte på siviløkonomi på BI så var data og programmering helt fjernt for meg. Ingeniørutdannelse var for meg korrelert med olje og energi. Når jeg ser tilbake så ønsker jeg at det var noen som fortalte meg hvor viktig teknologi og programmering kom til å være i fremtiden. Hvor fundamentalt avgjørende teknologisk forståelse ville bli, uansett yrke.

I etterkant av mastergraden har hun vært på flere kodekurs, men hun skulle ønske hun var flinkere og kunne bygge egne produkter, uten å være avhengig av andre.

– Det er få ting som er like gøy som å leke med koding, å se hvordan magien utfolder seg på skjermen etter at du har sittet og skrevet noen komplisert linjer med tegn og bokstaver.

Jeg ble så fascinert og begeistret over alle mulighetene og fremtidsutsiktene teknologi gav, at jeg visste at det var teknologi som var min lidenskap…

Da Isabelle Kristine Ringnes flyttet til New York og begynte på Media Management så skjønte hun raskt at verden kom til å bli revolusjonert av teknologi, i alle sektorer og ale bransjer.

– Jeg tok så mange IT og teknologiske fag jeg kunne, og fordypet meg i teknologi ved å lese, se, høre alt jeg kom over. Dro på events, snakket med eksperter og låste meg inne i leiligheten og studerte. Jeg ble så fascinert og begeistret over alle mulighetene og fremtidsutsiktene teknologi gav, at jeg visste at det var teknologi som var min lidenskap og ville fortsette å være det for alltid, sier hun og legger til:

– Før det hadde jeg studert og jobbet innenfor alt fra helse, til skuespill, business og journalistikk. Men teknologi er en integrert del av alt. Det låser deg ikke til en problemstilling eller sektor, det løser problemer og gjør livene våre bedre. Om det blir utviklet riktig.

– Hvilke medier og nettsteder klarer du deg ikke uten?

– Jeg leser faktisk ikke norske nyheter. Det er litt krise å innrømme, men jeg trives bedre med å lese engelske nettsteder. Jeg hører veldig mye på teknologi-podcast, og leser de fleste teknologibloggene. Det kreves at jeg alltid er oppdatert på det nyeste fordi jeg livnærer meg av å snakke om det, men siden det er lidenskapen min så er det likefullt energigivende å oppdatere meg på alt det jeg synes er mest spennende i verden.

– Hva er dine råd til jenter som ønsker å arbeide med teknologi?

– Vær ikke redd for å feile. Innovasjon skjer om du tør å feile. Vi hører av naturlige årsaker mye mer om suksesshistoriene enn noe annet, men det er viktig å huske at bak en suksesshistorie ligger det som regel hundre feil. Derfor er mitt råd, sats, tør, reis deg når du feiler og ikke gi opp for fort. Kjenn på at det er greit og bra at du ikke er perfekt eller flink på alt.

Hun vil at vår fremtidige verden svarer på kvinners behov, og mener derfor at det er altfor få jenter som satser på teknologi.

– Jeg ønsker ikke at våre historie«bøker» om femti år skal se ut som de gjorde når vi ser tilbake på bøkene som ble skrevet for femti år siden. Jeg vil at minst like mange jenter som gutter skal trekkes frem som eksempler på mennesker som har utviklet verdens viktigste innovasjoner og selskap, sier Ringnes og fortsetter:

– Det er uendelig med produkter som er blitt utviklet i fortiden som tydelig speiler at det har vært et mannlig, homogent team bak produktutviklingsprosessen fordi løsningene simpelthen ikke svarer på behovene til kvinner.

Ringes bruker airbags som eksempel.

– I begynnelsen drepte den flere kvinner og barn fordi den bare var testet på mannlig fysikk, sier hun og fortsetter:

– Skal fremtidens løsninger svare på en mangfoldig befolknings behov, må det være mangfold i perspektiv, bakgrunn, utdannelse og kjønn når de utvikles. Bare da vil de riktige spørsmålene stilles og de kreative, innovative løsningene se dagens lys. Kvinner har et unikt perspektiv som det er utrolig viktig å ha med. Vi vet ikke hva fremtiden bringer, men vi vet at den kommer til å ha 50 prosent kvinner i den.

– Hvilken kompetanse er helt nødvendig om du vil jobbe med teknologi?

– Det er uendelig mye du kan lære det, men det er for snevert å se på spesifikke tekniske ting å lære seg, fordi jo lenger du jobber, desto flere verktøy vil du naturligvis beherske.

Hun mener derfor det handler om å bevare nysgjerrigheten, søke utfordringer og læringsmuligheter.

– Det handler om å tørre. At du lærer deg å samarbeide, se verdien i mennesker og utnytter ekspertisen til folk utenfor ditt eget felt. At du evner å vite at du ikke har svarene på alt, men at du er ydmyk og har et genuint ønske om å forstå og lære, sier Ringnes.

 

 

Navn: Silvija Seres
Alder: 46 år
Bosted: Hosle, Bærum
Stilling: Styremedlem og investor
Beste teknologiske oppfinnelse?Algoritmeoptimalisering som jeg drev med for 20 år siden, under min doktorgrad. En del programmer innen nettverkssikkerhet.

– Vi må bruke alle de gode hodene vi har. Ikke bare halvparten, og ikke bare de som tenker likt.

Det er grunnen til at Silvija Seres er en pådriver for å få flere jenter inn i teknologiens verden.

– Teknologi er den viktigste skapelsesarenaen for fremtiden, kodere skriver om verden, både på teknologisk- og samfunnsnivå, sier Seres og fortsetter:

– Teknologi er den viktigste maktarenaen og læringsarenaen for fremtiden, og hverken jenter eller samfunnet har råd til å gå glipp av halvparten av de beste hodene og deres forskjellige og unike perspektiver på alt.

Visste du at den viktigste faktoren for hvor godt en jente klarer seg i matte er hennes mors holdning til faget, og hennes oppfatning av hvor god datteren er i matematikk?

– Hvorfor ble du opptatt av teknologi?

– Jeg kommer fra et land (tidligere Jugoslavia, journ. anm.) der man ikke har råd til å kokettere med at kvinner ikke liker eller ikke kan teknologi. For å ha råd til et normalt liv må begge foreldre jobbe i relativt godt betalte jobber, og da blir det kamp om studieplasser og jobber innen medisin og ingeniørfag, sier Seres og legger til:

– Jentene sloss for disse plassene minst like bestemt som gutta. Det fantes ingen tanker om at teknologiyrker ikke var feminine. Forresten, visste du at den viktigste faktoren for hvor godt en jente klarer seg i matte er hennes mors holdning til faget, og hennes oppfatning av hvor god datteren er i matematikk? Våre mødre viste vei og heiet på oss innen teknologifagene helt fra barnehagealder.

Seres understreker at teknologi er «den viktigste megatrenden og drivkraften i vårt samfunn».

– De som kan og gjør teknologi bygger nå om samfunnet vårt fra bunnen av. Vi kan ikke la Silicon Valley gjøre hele jobben for oss. Vi må finne vår unike reise i denne omveltningen, og vise verden hvor godt det kan gjøres for samfunnets langsiktige vekts.

Det er vi, teknologer, som må se nye muligheter og skape tjenester som betjener dem.

– Hva slags produkter, tjenester og teknologi tror du det blir behov for i fremtiden?

– Jeg tror det er umulig å spå, siden våre forbrukerpreferanser skapes om i takt med tilgang til ny teknologi. Software spiser ikke verden, den skaper den på nytt. Det er vi, teknologer, som må se nye muligheter og skape tjenester som betjener dem.

Hun mener det ikke holder å si at man skal lytte til kundene.

– Henry Ford sa «hadde jeg spurt mine kunder hva de vil ha, ville de sagt raskere hester.» Og Steve Jobs sa «det er ikke kundenes jobb å vite hva de vil ha». Altså, vi teknologer skaper om verden, og med nye tjenester kommer nye behov. Innovasjon har også en annen derivert, og det er samfunnsendringer.

Samtidig tror teknologen på generell basis at det alltid vil være behov for gode helsetjenester, mobilitetstjenester, sikkerhetstjenester og kommunikasjonstjenester.

– Altså de grunnleggende menneskelige behov som betjenes på stadig nye måter. Den neste store bølgen er en voldsom kognifisering (altså kunstig intelligens) innen alle industrier og alle teknologier.

Selv klarer ikke Seres seg uten mobil, spesielt ikke etter at den kan brukes som betalingsmiddel og alt hun trenger av tjenester for en arbeidsdag finnes i den. I tillegg trenger hun kaffe. I hverdagen blir det ikke mye tid til trening, tur eller noe sosialt.

– Med fire små barn og for mye jobb blir det knapt tid til tannpuss, så det blir få rutiner og mye hast. Men jeg liker det slik.

– Hvilke medier og nettsteder klarer du deg ikke uten?
– Jeg får tre-fire nyhetsbrev i epost-kassen min, alle godt filtrert og morsomt oppsummert, så jeg får med meg de viktigste globale nyheter innen teknologi, risikokapital, digitale medier og bank.

Aviser leser hun summarisk, og nyheter ser hun på når hun har tid.

– Men Economist leser jeg perm til perm hver uke. Og jeg hører på bøker om strategi, teknologi og innovasjon når jeg reiser og kjører.

Det du kanskje ikke visste er at akkurat denne teknologen også er en god svømmer og roer. Men en dårlig kokk og sjåfør.

Kvinner og men kan ha forskjellige drivkrefter. Vi må vise jentene at teknologi innebærer enormt samfunnsansvar og har den største endringskraften på individuelle liv og hele samfunn.

– Hva er den beste måten å få jenter til å bli interessert i teknologi?

– Det er å akseptere at kvinner og men kan ha forskjellige drivkrefter. Vi må vise jentene at teknologi innebærer enormt samfunnsansvar og har den største endringskraften på individuelle liv og hele samfunn, sier Seres og fortsetter:

– Jenter har ofte en annen risikoprofil og motivasjon enn gutter, men det finnes mange måter å satse på teknologi, og vi må finne de riktige måtene å formidle dette på. Vi trenger flere gode rollemodeller, som viser jentene at teknologi essensielt er kunst, kjærlighet og omsorg.

– Hvilke utdannelser og jobber skulle du ønske du visste eksisterte da du var ung?

– Jeg er egentlig ganske fornøyd med det som fantes. I mitt gymnas i gamle Jugoslavia lærte jeg masse STEM (science, technology, maths and engineering) på godt nivå, og i tillegg hadde vi masse litteratur og kunst, og det ga bredde og kreativitet. Vi lærte kanskje ikke nok om kritisk tenkning på skolen, men det fikk jeg med meg hjemmefra, sier hun og legger til:

– I Norge, på Blindern, gikk læringen litt saktere, men jeg fikk jobbet med noen fantastiske veiledere og forelesere som ga masse inspirasjon og dybdekunnskap om informatikk. Vi ser oss litt blinde på dette med «lær kidsa å kode» i dag. De lærer lett å kode hvis vi lærer kidsa å tenke og aller viktigst, lærer dem å lære hele livet.

– For å jobbe med teknologi, hvilken kompetanse mener du er helt nødvendig?

– STEM, altså grunnleggende matte og realfag, blir forutsetningen for å forstå vårt fremtidige selvkjørende samfunn, sier Seres.

– Men vi trenger også mer enn noen gang før instrumentelle evner, altså evnen til kritisk tenning, kompleks problemløsing, tverrfaglig kommunikasjon, kunstnerisk kreativitet, etisk kompass og nysgjerrig ydmykhet for alt det nye, legger hun til.

– Hva er dine råd til jenter som ønsker å arbeide med teknologi?

– Just do it.

I tillegg mener hun det er nødvendig å finne andre som tenker som deg.

– Da kan dere kan jobbe sammen, lære sammen og leke sammen. Vi trenger alle mentorer og støttespillere, sier Seres.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s